Ouder worden: wat er veranderd aan je seksleven

Vaak wordt seks gezien als iets dat voornamelijk gebeurt tussen jonge mensen. Er zijn echter genoeg mensen die tot op hoge leeftijden seks hebben en ervan genieten. Je hoort genoeg verhalen van mensen die in de 70/80 nog een bevredigend seksleven hebben. Lichamelijk verandert er natuurlijk wel het een en ander. Je kunt daarvoor gebruik maken van hulpmiddelen of een aantal aanpassingen doen waardoor de je samen nog steeds intiem kunt zijn. In dit artikel bespreken we wat er allemaal veranderd aan het lichaam van de man en het seksleven.

Steeds minder testosteron

Wanneer mannen ouder worden maken ze minder actief testosteron aan in hun lijf en meer oestrogeen. Bij zowel mannen als vrouwen is testosteron het belangrijkste sekshormoon. Na je 30e levensjaar produceert je lijf gemiddeld elk jaar 1 tot 2 procent minder testosteron. Dat valt zeker nog wel mee. Wanneer een man de 40 en 50 passeert neemt die procentuele afname toe en maakt je lichaam steeds minder testosteron aan. De reden dat het testosteron daalt is meestal dat oudere mannen last hebben van overgewicht, ze gezondheidsproblemen krijgen of dat mannen op oudere leeftijd vaker medicijnen gebruiken. Ook hebben mannen over het algemeen wat minder seks op latere leeftijd, dit resulteert ook in de afname van het testosteron. Het ligt er dus maar net aan hoeveel initiatief je zelf neemt op het gebied van seks op die leeftijd. En het heeft er mee te maken hoe fit je bent en hoe het gaat met je gezondheid. De hoeveelheid testosteron en de snelheid van de testosteron daling kan namelijk per man verschillen. Er zijn mannen van 60 die het testosteron gehalte hebben van een 30 jarige man, en ook andersom.

Het aantal erecties wordt minder

Bij de oudere man verlopen de lichamelijke reacties op de erotische opwinding trager. Dat wil zeggen dat er dus iets meer tijd nodig is voordat de penis stijf wordt, dus voordat er een erectie komt. En ook is het op en neer gaan van opwinding en verslapping van de erectie tijdens het vrijen is een veel voorkomende ervaring. Bij sommige mannen speelt ook het tijdstip en het energieniveau een rol. Een erectie kan bijvoorbeeld ‘s ochtends of ‘s middags sneller ontstaan dan ‘s avonds. Alhoewel dit normale verschijnselen zijn, gaan heel wat niet (goed) ingelichte mannen zich zorgen maken en vrezen meteen impotent te worden. En juist deze angst om impotent te worden is in veel gevallen de oorzaak van die impotentie. Als de man na de eerste keer weer een poging waagt, dan is er grote kans dat door zijn gebrek aan zelfvertrouwen dit tot een mislukking leidt.

De erectie verandert

Ook goed voor elke vrouw en man om te weten: in de loop van de jaren verandert de gemiddelde erectiehoek. Een hand met gespreide vingers geeft aan hoe de erecties in de loop van het leven anders zijn. Niet alleen de erectiehoek verandert, ook de lengte van de penis in erecte staat. Vanaf ongeveer 60 jaar wordt deze vaak 1 of 2 centimeter korter. Nog twee veranderingen. Doordat de doorbloeding op oudere leeftijd vaak minder wordt, wordt de kop van de penis minder gekleurd, minder paars dus. En door de verlaging van het testosteron wordt het schaamhaar rondom de penis ook wat minder.

De ervaring verandert

De ervaring van het hoogtepunt zelf (het orgasme) kan ook veranderen. Voor een jonge man is het moeilijk het ogenblik van ejaculatie uit te stellen: zijn zaadlozing wordt tijdens de gemeenschap al vrij snel onvermijdelijk. De oudere man daarentegen kan dit ogenblik langer uitstellen en veel bewuster kiezen. Voor iemand bij wie in zijn jonge jaren vroegtijdige zaadlozing nogal eens voorkwam, zal dit een grote vooruitgang zijn. Nu kan hij zich veel langer inhouden en beheersen, wat het makkelijker maakt om zijn partner te bevredigen. Want in het algemeen is het zo dat vrouwen minder snel klaar komen dan mannen. Het verschil kan wel een kwartier bedragen. Dit is dus een concreet voorbeeld waarbij partners bij het ouder worden seksueel beter op in elkaar ingespeeld raken. Hoe een man het orgasme beleeft, verschilt natuurlijk van man tot man en van keer tot keer. Maar bij het ouder worden kan de zaadlozing bijna onopgemerkt verlopen: de druk waarmee het zaadvocht naar buiten wordt gestoten is minder sterk. De hoeveelheid zaadvocht vermindert vaak ook op den duur, wat zeker niet hoeft te betekenen dat het plezier dat men aan het orgasme beleeft, afneemt.

erectiedokter.com

Erectiepillen

[]

Je winkelmandje is nog leeg ;-)